IYNC 2012 – conferinta mondiala a tinerilor

In perioada 5-11 august 2012, orasul Charlotte din Carolina de Nord, SUA a gazduit conferinta internationala a tinerilor din domeniul energiei nucleare – IYNC 2012.
Organizatia cu acelasi nume a fost creata in anul 1997 cu scopul reprezentarii si reunirii intereselor tinerei generatii la nivel mondial. Platforma astfel creata a organizat prima conferinta internationala in anul 2000, la Bratislava, Slovacia si continua sa organizeze conferinte bianuale in diferite tari si continente, cu scopul asigurarii diversitatii si integrarii a cat mai multor tineri. IYNC are ca misiune promovarea schimbului de informatii si experienta intre generatii, pregatirea viitorilor specialisti cat si comunicarea si informarea publicului cu privire la beneficiile energiei nucleare si sustinerea dezvoltarii acesteia.
Conferinta din acest an a fost organizata in colaborare cu North American Young Generation Network, fiind pentru prima data gazduita in Statele Unite. Orasul Charlotte reprezinta un centru economic important, fiind sediul a numeroase sedii de companii atat din domeniul nuclear (AREVA, GE, Westinghouse) cat si bancar (Bank of America). De asemenea, 7 centrale nucleare opereaza in vecinatatea orasului Charlotte.
IYNC 2012 a abordat conceptul de “planificare strategica” aplicat in domeniul nuclear si ramificarea lui pe 3 componente cu referire directa la tanara generatie: oportunitati, crestere, inovatie. Ca in fiecare an, conferinta s-a bucurat de prezenta unor vorbitori din top managementul companiilor si organizatiilor mondiale, printre care ii amintim pe Jean-Pol Poncelet, Director General FORATOM, Eric van Walle, Director General SCK Belgia, Steven Kuczynski, Presedinte si CEO al Southern Company SUA, Ricardo Perez, Presedinte Westinghouse, Alexander Fertman, Director al Institutului Nuclear din Moscova, Rusia, Atsuyuki Suzuki, Presedintele Agentiei pentru Energie Nucleara din Japonia. Acestia au impartasit din experienta lor cu tanara audienta si au subliniat importanta formarii continue a personalului si a pregatirii acestora pentru a progresa in domeniul nuclear.
Temele de discutie din cadrul conferintei au abordat toate fazele ciclului de combustibil nuclear de la proiectarea de centrale nucleare, la operare, mentenanta, scoatere din functiune. De asemenea, au fost prezentate si dezbatute progresele realizate in medicina nucleara si in stiinta radioprotectiei cat si strategii de management al resurselor umane. Cele 19 workshop-uri interactive organizate au reflectat interesele si preocuparile actuale din nuclear: Este energie nucleara sustenabila, reactoare nucleare de mica capacitate, finantarea de noi proiecte nucleare, rezultatele testelor de stres in diferite tari, etc, care au oferit participantilor oportunitatea de a discuta si lucra impreuna pentru gasirea unor solutii.
Ultima zi a conferintei a fost dedicata vizitelor tehnice, organizatorii oferind o varietate de institutii si centrale in functie de interesul fiecarui participant: Electric power research - EPRI si UNCC EPIC, fabrica de combustibil nuclear Westinghouse, Centralele Duke Energy’s McGuire & Catawba si fabrica de turbine Siemens , centrul de sanatate Palmetto din Columbia, Universitatea South Carolina (USC) - laboratoare , Centrala nucleara Summer in Fairfield County-constructie noua.
Romania a fost reprezentata la fiecare editie a IYNC, cea din 2012 fiind a 12-a. Andrei Goicea, Sef Serviciu Tehnic in cadrul SNN SA si Presedinte al ENS-Young Generation a prezentat provocarile cu care se confrunta noile proiecte energetice cu referire la Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda iar Lavinia Rizea, specialist relatii publice din cadrul SNN SA a fost implicata in organizarea conferintei alaturi de o echipa internationala de tineri si a fost aleasa Secretar Executiv al organizatiei.
Un numar de aproximativ 600 de participanti au fost prezenti la conferinta din Charlotte, reprezentand 33 de tari. Au fost prezentate 120 de lucrari tehnice.
Conferinta din anul 2014 va avea loc in Spania, la Burgos, cu sprijinul organizatiei Jovenes Nucleares.