2011 International Nuclear Energy Olympiad

Evenimentul gazduit de catre Korea de Sud in perioada 26-30 Septembrie de catre World Nuclear Universtity cu sprijinul KONEPA (Korean Nuclear Energy Promotion Agency) a reprezentat prilejul de intalnire a 10 echipe din 10 tari si de dezbatere a problemei acceptarii energiei nucleare de catre populatie.

Echipele formate din cate 2 studenti pentru urmatoarele tari: Romania,Turcia,Mongolia,Canada,Japonia,Korea,Rusia,Malaezia,USA si Canada; au reprezentat alegerile oficialilor koreeni dintr-un total de 35 de aplicanti din 20 de tari.

Participantii au incercat sa convinga juriul cu planuri bine conturate de promovare a energiei nucleare ajustate nevoilor populatiei tarilor din care provin. De asemenea, pe langa activitatile de promovare si evaluare a proiectelor, cei 20 de student s-au putut bucura de o vizita la Reactorul de Cercetare- Hanarro si la centralele nucleare de pe amplasamentul Gori din provincia sudica Gyongsong, dar si de lecturile prezentate de catre domnii Francois Perchet (WNU- World Nuclear University) & Ian Hore Lacy(WNA-World Nuclear Angecy).

Acordul populatiei reprezinta un pas important si de neocolit in construirea de noi unitati nucleare in tari lipsite de energetica nucleara si, mai mult in extinderea programelor In tari ce deja utilizeaza aceasta sursa de energie.

In intampinarea nevoii de promovare participantii au reusit sa arate o gandire comuna focusata atat pe solutii de termen scurt ,cat si pe idei de termen mediu si lung, venind totodata cu propuneri de actiuni noi ce ar putea creste gradul de informare si de acceptare a oamenilor cu privire la mecanismul de producere a energiei prin metoda nucleara.

Olimpiada a fost castigata de echipa Canadei care a venit cu propunerea unei campanii orientata pe grupuri si lupta impotriva dezinformarii, totodata indreptandu-si atentia catre persoanele ce nu s-au decis si care “au fost prinse in lupta dintre persoanele ce accepta si cele care se opun energiei nucleare”.

Echipa Romaniei – “D2O” formata din Tatu Alin si Icleanu Diana (studenti la UPB, Inginerie Nucleara si membri AREN YoungGeneration), a avut o abordare conservatoare, mentinand proiectele actuale derulate de AREN si venind in completare cu un plan pe termen mediu si lung de promovare, plan gandit pe 2 etape:

-          1 - etapa vizeaza introducerea unui seminar pilot in diferite licee din tara si mai apoi ajustarea acestuia in functie de feedback-ul obtinut ;

-          2 – se doreste distribuirea acestui seminar tuturor liceelor din tara ,urmand ca elevii si parintii acestora sa completeze un chestionar online, astfel informatia nu ajunge numai la elevi ci si la parintii acestora.

In final juriul a fost impresionat de planurile prezentate si nu s-au ferit sa isi exprime multumirea in nenumarate randuri afirmand ca “nu ierarhizarea finala este importanta si ca toti participantii s-au situat la un nivel inalt” , salutand dorinta de implicare a tinerilor ce vor reprezenta viitoare generatie in energetica nucleara.